Çek bir köpek kuyruğu! / Feyzi Hepşenkal




Biri şaşırıp, beni Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu üyesi yapsa, ne olur acaba?
Kendimi kurul toplantılarında düşünüyorum da…
Biri “LIBID oranından” söz ederken, öteki “LIBOR” dese; LIBOR’a aşinayım biraz da, öteki ilk kez çıkmıştır karşıma.
Çare yok.
Şaşırım.
Apışıp kalırım.

* * *

Hele “Kaldıraca Dayalı Zorunlu Karşılıklar” konusu açılırsa…
Hele hele “Gerçek Zamanlı Brüt Mutabakat” faslına gelirse laf, ne yaparım?
Geç Likidite Penceresi” veya “Subprime Piyasalar” ya da “Senyoraj” muhabbetleriyle ne işim, ne ilgim olabilir?
İnsan haddini bilmeli canım.
Ne işim var benim Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu’nda?

* * *

Hamza Yerlikaya, namı yedi cihana yayılan Dünya ve Olimpiyat şampiyonu bir güreşçi.
Onun spordaki başarısını gölgeleyecek tek laf edemez kimse.
Eden de yok zaten.
Mesele sonrası!

* * *

Herhalde her şey şu “yanak okşama” fotoğrafıyla başladı.



Recep Tayyip Erdoğan belli ki çok sevdiği Hamza’yı aldı, 2007 yılında milletvekili yaptı.
Kimler milletvekili olmuyor ki, Hamza Yerlikaya neden olmasın yani?
Milletvekilliği sona erdikten sonra verilen makam, Güreş Federasyonu Başkanlığı oldu.
Ardından Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı.
Yetmedi, Spor Bakanı Yardımcılığı.
Ve bütün bunların üstüne, Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği gelince; taş çatladı, sabır taştı!

* * *

Yer TBMM Genel Kurulu… 17 Şubat 2010 günlü tutanaktan kısacık bir bölüm:

KAMER GENÇ (Tunceli) - İsmailağa Camisi'nde bir vatandaş öldürüldü. Bu öldüren vatandaşı da orada tekrar linç ettiler. Muzaffer Ergin diye bir vatandaş diyor ki: “Bu İsmailağa cemaati kadı mahkemesini kurdu.” Kadı mahkemesi kuruyor ve bir kişiyi idama mahkûm ediyor. Ondan sonra gidiyorlar bu kişiyi kurtarıyorlar. Bu Cübbeli Ahmet Hoca, işte o İsmailağa cemaatinin önde gelen kişileri, bunların bir kısmı da Türkiye Büyük Millet Meclisinde ihale alıyor, Ankara Belediyesinde ihale alıyor arkadaşlar.

HAMZA YERLİKAYA (Sivas) - Var mı belge?

* * *

Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu toplantısında, üyelerinden biri şöyle dese:
“Bir süredir aktif kalitesindeki bozulma dikkat çekici. NPL detaylarına dikkat etmeliyiz.”
Yönetim Kurulu üyesi Hamza Yerlikaya, “köpek kuyruğu” veya “çift paça” ya da “bohçalama” demekle paçayı kurtaramayacağını anlayıp, şöyle mi diyecek yine:
-      Var mı belge?

* * *

Ve maalesef…
Hamza Yerlikaya hakkında, bir de sahte lise diploması ile üniversiteye kayıt yaptırma iddiası var ki; asıl sorulması gereken belge, o işte!


SÖZLÜK:

LIBID - Londra Bankalararası Para Piyasasında, itibarı yüksek bankaların birbirlerinden temel para birimleri (ABD doları, euro, İngiliz sterlini, Japon yeni ve İsviçre frangı) üzerinden mevduat kabul etme işlemlerinde uyguladıkları faiz oranıdır.
LIBOR - Londra Bankalararası Para Piyasasında, itibarı yüksek bankaların birbirlerine temel para birimleri (ABD doları, euro, İngiliz sterlini, Japon yeni ve İsviçre frangı) üzerinden borç verme işlemlerinde uyguladıkları faiz oranıdır.
Kaldıraca Dayalı Zorunlu Karşılıklar - Kaldıraç oranı bankaların borçluluk düzeyini göstermekte olup, ana sermayenin bilanço içi ve dışı yükümlülükler toplamına bölünmesi ile hesaplanmaktadır. Oranın artması borçluluğun düştüğünü, oranın azalması borçluluğun arttığını göstermektedir. Kaldıraç oranı, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de belirlenen eşik kaldıraç oranlarının altında kalan bankalar Tebliğ’de belirlenen oranlarda ilave zorunlu karşılık tesis etmektedir. Söz konusu uygulama ile bankaların borçluluk oranının aşırı seviyelere çıkmasının engellenmesi amaçlanmaktadır.
Gerçek Zamanlı Brüt Mutabakat - Fon ve menkul kıymet transferlerinin, netleştirme olmaksızın, bir sıra dahilinde, tek tek ve anlık (sürekli) olarak mutabakatının gerçekleştirilmesidir. Çeşitli açılardan sınıflandırılması mümkün olmakla birlikte ödeme sistemleri, mutabakat tipine göre gerçek zamanlı brüt mutabakat sistemleri ve netleştirme esasına dayalı mutabakatlı sistemler olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Günümüzde sistemik öneme sahip ödeme sistemlerinin büyük çoğunluğu gerçek zamanlı brüt mutabakat yöntemleriyle çalışmaktadır.
Geç Likidite Penceresi - TCMB'nin nihai kredi mercii sıfatıyla ödeme sistemlerinde ortaya çıkabilecek sorunların önlenmesi amacıyla bankalara geçici nitelikteki likidite ihtiyaçlarını karşılamaları için gün sonunda (saat 16.00-17.00 arasında) teminatları karşılığında, limitsiz olarak sağladığı gecelik vadeli TL borçlanma imkanı ile likidite fazlalarını değerlendirebilmeleri için aynı koşullarda sağladığı gecelik vadeli TL borç verme imkanını ifade eder.
Subprime Piyasalar - Kredi geçmişi iyi olmayan kişilerin daha yüksek faizle kredi alabildikleri piyasalardır. Eğer bu kredi ev almak amacıyla çekilmişse ‘subprime mortgage’ olarak adlandırılmaktadır. Krediyi veren kuruluşlar bu kredileri risk gruplarına ayırarak tekrar piyasaya sürebilmekte ve bunları satın alacak yatırımcılar arayabilmektedir.
Senyoraj - Para basma yetkisini elinde tutan kurumun, bu yetkisi dolayısıyla para basarak elde ettiği reel gelirdir. Para stokundaki değişimin fiyatlar genel seviyesine oranı ile ifade edilir. Enflasyonun sadece para miktarındaki artışından kaynaklanması durumunda, senyoraj ve enflasyon vergisi birbirine eşit olur.
Samurai Bonds - Yabancılar tarafından, Japonya’da, Japon yeni üzerinden yapılan menkul kıymet ihraçlarıdır. Çoğunlukla 5 yıl ve üzeri vadede yapılan ihraçlardır. İlk ihraç 1970 yılında Asya Kalkınma Bankası tarafından yapılmıştır.

Köpek kuyruğu - Alttaki güreşçi sarmadan üste dönerken, çene, alın ya da gırtlağından elle çekip sırtını yere getirmeye çalışma.
Çift paça - Karşı güreşçiye dalıp onun paçalarını kapma.
Bohçalama - Bir kolu alttaki güreşçinin ensesinden, öteki kolu bacağının arkasından geçirip iki eli göğsü altında birleştirdikten sonra başının üzerine dikerek çevirme.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zilli adıyla çıkan biranın sonucu: #EfesBoykot

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

Adres: @AkpCocuklari / Feyzi Hepşenkal