Dangoz mu demeli, ne demeli? / Feyzi Hepşenkal




Sürekli yinelenen kampanyalarla gündeme gelir bu “yanlışlık”, bu “çirkinlik”, bu “kabalık” veya bu “ayıp” ya da her denirse!
Otobüste, vapurda, durakta, metroda, terminalde iki bacağını alabildiğine açan erkekler; yadırganır, kınanır, ayıplanır.
Bazısı uslanır, toparlanır.
Bazısı “gökten taş düşmesini bekler tepesine” kendine gelmek için!
Kimi “bilimsel” yaklaşır:
“Isı stresi spermler için ölümcüldür, bu nedenledir ki testisler vücut sıcaklığından uzakta olacak şekilde evrimleşmiştir. Yumurtalıkların aksine, sıcaklığı daha etkili bir şekilde düzenleyebilmek için vücuttan uzaklaşıp testis torbasına yerleşirler. Isı stresine karşı gösterilebilecek birkaç mekanik tepki de vardır. Testis torbasının kendisi gevşeyip uzayabilir, böylece testisler vücuttan iyice uzaklaşır. Bir başka tepki ise erkeklerin, testislerin ısı stresi sıcaklığına yaklaştığını hissetmesiyle birlikte bölgeyi serinletme güdüsüyle bacaklarını açmasıdır.”

* * *

Gerçi bu görüş tepki çeker.
Kimi “Bu konunun erkeklerin nasıl oturması gerektiğiyle bir alakası yok. Bu daha çok erkeklerin çoğunun bu şekilde oturmayı bir hak olarak görmesiyle ilgili. Yanlarına başka birinin oturamaması onlar için bir sorun değil, bu bir tür baskınlık göstergesi” der.
Kimi de meseleyi daha veciz bir şekilde ifade eder:
 “Erkeklerin bacaklarını açarak oturması gerektiğini savunan biriyim, fakat yanına birisi oturduğunda bacaklarını toplamayan erkek tam bir sığırdır!

* * *

Alışkanlıktır, reflekstir bacakları açarak oturmak.
Fakat yanına biri geldiğinde, hele kadınsa gelen; derlenip, toplanmayana tek kelime ile “dangoz” denir.
Denmelidir.
Yıllar önce nev-i şahsına münhasır devlet büyüklerinden Atilla Koç, partisinin Bolu kongresinde laf denk gelince “dangoz” demişti karşısındakilere.
Ortalık epey karışmıştı o zaman.
Duruma dönemin AKP Teşkilat Başkanı Hayati Yazıcı el koymuş, “Atilla Abi, tertemiz, iyi niyetli bir bakanımız. Bu sözü herhangi bir kötü niyetle kullandığına inanmıyorum” diye tansiyonu düşürmeye çalışmıştı.
Hatta “dangoz” sözüne de yepyeni bir açılım getirmişti:
“Sevginin, iltifat etmenin, sempatik olmanın kabaca ifadesi…”

* * *

Ben ise o sözü “bilinen anlamıyla” kullandığımı ifade ediyorum öncelikle.
Sonra da, bacaklarını açıp oturanları değil yalnızca, bu yanlışı destekleyenleri, özendirenleri de (tıpkı şekildeki ilanı hazırlayıp, asanlar gibi) şiddetle kınıyorum.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

15 Eylül 1914’de doğan bir büyük yazar, Orhan Kemal