Haluk Tekeli yazdı / "Yandım anam" dememek için...



VOLTA KESME


Hapisaneciler açısından volta önemli. Dört duvarın ardından çıkılan havalandırmada vücudun ihtiyacı olan hareket, açık hava ve güneş volta demektir. Volta aynı zamanda sokak sohbeti,yine aynı zamanda sokak döğüşü öncesi pozisyon almadır.
Kabadayı aleminde yürüyen Ağa'nın voltası önemli. Maiyeti ile birlikte kendine ayrılan alanda atılan volta bitmesi gereken yerde biter ve geriye doğru sert bir dönüşle gitmesi gereken yerde sonlanır. Elde tespih, belde saldırma veya metelik ters bir durum için yedekte. Yeni güç olarak devreye girmek isteyen Ağa adayının volta keseceği bilgisi ulaştığında kenarda oturan erketeler de ters bir durumda sürece dahil olmak için gerekli mühimmat ile bekler. Volta ilk kesildiği anda ortalık karışır ve kimin kime ne yaptığı anlaşılmadan "yandım anam" sesi ile darbeyi alan kenara çekilir. Ayakta kalan koğuşun egemeni olur.
Bir süredir Suriye toprakları üzerinde ABD ve Rusya volta atıyor. İki kutuplu dünyanın koç başları kaotik dünyanın da efendisi olma, enerji koridorlarını kontrol etme derdinde. ABD ve Rusya Orta doğu avlusunda birbirinin voltasını kesmeden kimi zaman konuşarak, kimi zaman tartışarak, kimi zaman da vekalet verdikleri ülkeleri, grupları devreye alarak voltaya devam ediyor. Akşam müttefik olarak yattığınız ülkenin sabah düşmanı olarak uyandığınız bir coğrafya Orta Doğu.
Belli ki ABD ve Rusya şu aşamada volta kesme cesareti ve gücünü kendinde bulamıyor. Hatta ABD ve Pentagon üzerine biraz hızlı gelen İran, Rusya ve Çin destekli Türkiye'nin yan hamlesini belli sınırlarda tutma eğiliminde. Sol gözü ile Türkiye'yi kollayan ABD sağ gözü ile bölgedeki stratejik müttefiki Kürtleri kolluyor. Her ne kadar Kürtler kendilerinin satıldığını düşünse de ABD'nin bir NATO üyesi devleti kolay gözden çıkaramayacağını herkes biliyor. ABD,Türkiye'nin omuz başı üzerinden arkadaki İran'a "ben sana göstereceğim" diye parmak sallarken, Nato'nun diğer ülkelerini kendi vatandaşları olan İŞID militanları ve aileleri üzerinden sahaya zorluyor. Bu hamleyi gören Türkiye sınırları açarım kartı ile hem güvenli bölge konusunda Avrupa'nın tarafsız kalmasını, hem de bu bölgenin imarı için elini cebine atmasını istiyor. Bu işin en karlısı Rusya ellerini oğuşturup, çiğdem çitleyerek NATO üyesi ülkelerin it dalaşını seyrediyor.
Her dış savaş, daha büyük bir iç savaşın içinden çıkıyor. Büyük ve kapsamlı savaşlar yerini caydırıcı, sonuç alıcı harekatlara bıraktı. Bu harekatlar prova görüntüsü taşısa da tarafların niyetlerini sahaya taşıması anlamında önemli. Ama daha önemlisi olası her harekat muhataplarının iç politikada zemin düzlemesini kolaylaştırıyor.
Trump yönetimi bölgedeki her çatışma ve gerilimden 2020 başkanlık seçimlerinde kendisini ayakta tutma hedefi ile tutum alırken benzer süreç Türkiye egemenleri için de geçerli. ABD zaman içinde Orta Doğu'dan Uzak Asya'ya yönelme derdinde. Stratejik rakibi Çin ile yaptığı dansta basılan ayağının acısını dindirebilmek için attığı her adıma dikkat etmeye çalışıyor.
Büyük güçlerin Orta Doğu avlusundaki bu voltasında meydana gelecek bir "kesme" sonrasında "yandım anam" sesinin anadolu coğrafyasının kavruk çocuklarından çıkmasını istemiyorsak biçilen erkete görevinin yaratacağı tehlikelere karşı uyanık olamak gerekmez mi?
1923'ten sonra memlekette yapılan her siyasi hamlede bir cumhuriyet numaralandırması yapıldı. "İkinci cumhuriyet, yeni cumhuriyet" gibi kavramlar çok tartışıldı. Görünen o ki , içinde sınır değişikliği de içeren, devletin yeniden yeniden yapılandırılarak egemenliğin kalıcı olarak siyasetten koparılıp farklı bir iktidar odağına her türlü teslimini amaçlayan bir sürecin eşiğindeyiz.
Bu süreç iç ve dış destekleri ile kaotik dünyanın labirentlerinde pusulasız sürüklenme ve ağır bir tahribat ile sonuçlanma riskini de içeriyor. Türkiye egemenleri bu riski almış görünüyor. Eğer bir hesap yapılacaksa "aga"ların voltasında ortaya çıkan kapışmadan bir yarar gelmeyeceğinin anlatılması ile başlamak mümkün olabilir. Volta kesildiğinde gerçekte kesilen başkalarının bedeni, akan da her zaman masum insanların kanı olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zilli adıyla çıkan biranın sonucu: #EfesBoykot

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

Adres: @AkpCocuklari / Feyzi Hepşenkal