Manavgat’a mı taşınsak? / Feyzi Hepşenkal
İnsanın kendine “git ve yaşa” dediği yerler
vardır ya, Manavgat öyle bir yer.
İster şelalesinin yamacında kamp kur.
İster Side’de, Çolaklı’da, Ilıca’da sürdür
hayatını.
Ya da en iyisi Manavgat Irmağı’nın iki yanına
kurulmuş ilçe merkezinden hiç ayrılma.
“Nereden çıktı bu Manavgat aşkı?” diye
sorarsanız, “tesadüf” yalnızca.
Son günlerdeki ihale ilanlarına göz gezdirirken, “Toros
Et Tanzim Satış Mağazası” dikkatimi çekti.
“O ne” diye baktım, Manavgat Belediyesi’ymiş sahibi.
Geçen Şubat ayında açılan mağazada dana kıyma 34.50 TL’den,
dana kuşbaşı 43.90 TL’den satılmış.
24 Haziran 2020 günü yapılacak ihalede alınacak et
miktarı ise şöyle açıklanmış:
“Dana Kol (kemiksiz) 11.000 kg
Dana Döş (kemiksiz) 15.000 kg
Dana Gerdan (kemiksiz) 5.000 kg”
* * *
Memleket öyle bir hale geldi ki, ahalinin büyük, çok
büyük bölümü “zorunlu vejetaryen” haline geldi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın (Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı adını taşıdığı) 2017 yılı verisine göre:
“Toplam kırmızı et tüketimi 1 milyon 136 bin ton olup,
kişi başına tüketim miktarı 14 kg’dır.”
Gelişmiş ülkelerde bu miktar 40-50 kilo iken, maalesef,
bakanlığın verisi “vatandaş gerçeğini” yansıtmıyor asla.
Hadi diyelim, rakam doğru…
Bunun içinde lokanta, restoran, meyhane, kafeterya, büfe,
otel, motel vesairede tüketilen et miktarı da var.
Yani…
O mekanlardaki eti de, zaten evinde bol bol
et yiyenler yiyor!
* * *
Ayrıca şu da var.
Orta ve alt gelire sahip hanelere, et niyetine, ayda 1
kilo kıyma giriyordur girse girse.
Bir tutam kıyma ıspanağa, azıcık nohuta, ucundan biraz
mercimeğe, kalanıyla da üzerine kıyma serpilmiş yumurta yedin mi; bitti gitti.
Oysa koca bir dilim bonfile veya 4-5 kalem pirzola
yemedikten sonra, “et yedim” diyebilir mi insan?
* * *
Milletin betini benzini sarartan; eskilerin “bir dirhem
et, bin ayıp örter” sözü ile müsemma şekilde halkı 3 gram ete muhtaç bırakan
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi esefle, teessüfle kınıyorum.
İnsanları aç, işsiz bırakan, pahalılık karşısında aciz
kalan iktidarın bütün unsurlarına; öfkemi bin parçaya bölüp, gönderiyorum.
Halkına nispi/kısmi de olsa ucuza et yedirmek için
çabalayan Manavgat Belediyesi’ni ve Başkanı Şükrü Sözen’i ise kutluyorum.
İşte size, Manavgat’ta yaşamak için bir neden daha…
Yorumlar
Yorum Gönder