NOTER aranıyor! / Feyzi Hepşenkal



Noterlik Yasası’nın 1’inci maddesinde, mesleğin tanımı şöyle yapılıyor:
“Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.”
Desem ki;
Sıralanan kaygı ve işlemleri başka yöntemlerle çözmek mümkünken yaşadığımız çağda, noter kapısında kuyruk olup, üstelik tomarla para ödemeye ne gerek var?
Cızz.
Bunu duyan noterler sanırım bana çok kızar.
Kızmasınlar.
Nasıl olsa bir şey olmaz.
Olmaz çünkü devleti yönetenler böylesi aynalı bir gelir kaynağını asla elden çıkarmaz!
Çıkarmaz çünkü…
Tarifeye göre, birine genel vekalet verecekseniz örnekse, 550,00 – 1.000,00 TL arasında ücret ödeyeceksiniz bugün notere.
Ama sanmayın ki, paranın hepsi noterin kasasına giriyor. Onlar ucundan birazını alıyor. Geri kalan çarçur edilmek için, üst makamlara gönderiliyor.

Gelir 1-2 milyon TL

Onun için de, sık sık ilan veriyor Adalet Bakanlığı.
Ya istifa veya emeklilik nedeniyle “münhal” duruma düşen ya da yeni kurulan “muhdes” noterliklere uygun yeni adaylar arıyor.
Tıpkı şekilde olduğu gibi…
Adana Onüçüncü, Adana Onaltinci, Ankara Dördüncü, Ankara Beşinci, Ankara Onyedinci, Ankara Yirmisekizinci, Ankara Otuzdokuzuncu, Bakirköy Yirmiikinci, Bakirköy Otuzbeşinci, Beyoğlu Yirmisekizinci, Bursa Sekizinci, Denizli İkinci, Erzurum Birinci, Erzurum İkinci, Erzurum Üçüncüncü, Erzurum Beşinci, Eyüpsultan Dördüncü, Gebze Birinci, İstanbul Üçüncü, İstanbul Onüçüncü , İstanbul Yirmiüçüncü, İzmir Dokuzuncu, Kadiköy Onikinci, Konya Onbeşinci, Üsküdar Üçüncü, Üsküdar Dokuzuncu ve Zeytinburnu Üçüncü noterlikleri şu an münhal ve hepsi de birinci sınıf.
O ne demek?
Gayet mevki yerlerde konumlanmış ve 2018 yıllık gayrisafi gelirleri yaklaşık “1 milyon ile 2 milyon TL arasında” demek…

Bir pusula, bir mezura…

Batman’dan Çarşamba’ya, İnegöl’den Siverek’e, Torbalı’dan Elbistan’a, Keşan’dan Kuşadası’na, Biga’dan Bodrum’a “muhdes” durumdaki noterlerin tümü ikinci sınıf ve haliyle gelir tahminleri daha az ve “uygun bir mekan” bulmak gibi, biraz zahmet gerekiyor işin başında.
Bakın mesela…

Aliağa Dördüncü Noterliği’ne talip olacaksanız eğer, bulacağınız noterlik binası; tam şu koordinatların içinde olmak zorunda:
“Aşıklar Yolu Caddesinin Atatürk Caddesi ile kesiştiği yerden başlayarak, Barbaros Caddesi ile kesiştiği yere kadar olan kısmı, Barbaros Caddesinin Atatürk Caddesi ile kesiştiği yerden başlayarak deniz yönüne doğru bitimine kadar olan kısmı, Fatih Caddesinin Atatürk Caddesi ile kesiştiği yerden başlayarak, Lozan Caddesi ile kesiştiği yere kadar olan kısmı, Mithat Paşa (Vali Mithat Paşa) Caddesinin Atatürk Caddesi ile kesiştiği yerden başlayarak, Lozan Caddesi ile kesiştiği yere kadar olan kısmı, Atatürk Caddesinin Lozan Caddesi ile kesiştiği yerden başlayarak devamla Mithat Paşa (Vali Mithat Paşa) Caddesi ile kesiştiği yere kadar, devamla Mithat Paşa Caddesinin Atatürk Caddesi ile kesiştiği yerden başlayarak, Lozan Caddesi ile kesiştiği yere
kadar, devamla Lozan Caddesinin Mithat Paşa Caddesi ile kesiştiği yerden başlayarak Atatürk Caddesi ile kesiştiği yere kadar olan bu çerçeve içinde kalan (deniz yönüne doğru) tüm cadde ve sokaklarda, Lozan Caddesinin deniz yönüne doğru açılan tüm cadde ve sokaklarda 25 metre derinliklerinde, diğer noterliklerle rekabet ortamı yaratmayacak uygun bir yerde…”

* * *

Eh yani bu durumda…
Arif’e bile tarif gerek!
Haydi Allah kolaylık versin.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

15 Eylül 1914’de doğan bir büyük yazar, Orhan Kemal