Kalkanların arasında iki #milletvekili İzmir'de sanki Viking dönemi. Haluk Tekeli yazdı.






BÖLÜNMEKTEN KURTULDUK

Dün öğle saatlerinde Alsancak olağanüstü hareketliydi. Toplumsal muhalefetin Hyde Park'ı olan Kültür Müdürlüğü önündeki alınan güvenlik önlemi dizilişine göre günün mana ve ehemmiyeti anlaşılır oluyor.
Bu kez öylesine bir güvenlik önlemi alınmıştı ki kuş uçmaya kalksa şansı yok. Kıbrıs Şehitleri caddesine girenlerde hakim duygu "kesinlikle bir şey olacak ama ne olacağı belli değil" durumuydu.
Bir süre sonra polis kuvvetleri hareketlendiğinde konu belli oldu. HDP İzmir milletvekilleri Murat Cepni ve Serpil Kemalbay'ında içinde olduğu yaklaşık 10 kişilik bir grup basın açıklaması yapmak üzere geldiler. Kadınların da olduğu grubun yaş ortalaması 55 üzeriydi. Vekiller dışında en az 10 yıldır bu meydanda açıklama yapan HDP İl Başkanları, merkez yöneticileri ve eski yöneticileri de vardı.
Daha Kültür Müdürlüğü önüne grup varmadan önleri kesildi ve yarım saate yakın bir süre diyalog yaşandı. Bu diyalog sırasında muhtemelen yasal mevzuata uygun olması için sürekli bütün caddeyi etkisi altına alan polis uyarı anonsları yapıldı. Bütün yurttaşlar hep birlikte online bunları izlemeye başladık. Geçmişte bu tür durumlarda hemen yok olmaya çalışan yurttaşlar nedense bu kez ilgiyle izlemeyi tercih edince bu kez onlar uyarıldı, " güvenlik nedeni" ile caddeyi boşaltmaları istendi.
Bundan sonra belki de bir ilk yaşandı. Tıpkı "Vikingler" dizisinde gördüğümüz gibi yapılan anons ile iki İzmir milletvekili bir "kalkan duvarı" içine hapsedilerek, diğer 7-8 kişiden tecrit edildi. Öyle anlaşılıyor ki günümüz iktidarı vekil dokunulmazlığını düşünce ifade özgürlüğünü engellememek olarak değil de, vekillere kimse dokunamaz diye algılıyor.
Türkiye'nin en Batısında İzmir halkının seçtiği iki vekil düşüncesini ifade etmek için geldiği alanda, hiç bir mukavemet gücü taşımayan bir grupla enterne edilmiş oldu.
Merakla izlemeye devam ederken birden "kalkan duvarı" içinde tok, anlaşılan ve gür bir ses yaşanılanları ve maksadını anlatan bir konuşma yapmaya başladı. Aslında bunlara ihtiyaç duyulmasa bu açıklamayı sınırlı sayıda insan fark edecek ve onların çoğu da ne olduğunu anlayana kadar sona erecekti.
"Kalkan duvarı" da akustik yapınca bu ses herkes tarafından anlaşılır ve dinlenir oldu. Yaklaşık bir 20 dakika bu konuşma devam etti ve dokunulmazlığın üzerine bir de "görünmezlik hakkı" elde eden vekiller açıklamalarını yaptılar, herkesin heyecanı yatıştı, topluluk dağıldı ve hep birlikte bölünmekten kurtulmuş olduk.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zilli adıyla çıkan biranın sonucu: #EfesBoykot

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

Adres: @AkpCocuklari / Feyzi Hepşenkal