Milyar dolarlık haberler / Feyzi Hepşenkal


 

Dolar üzerine edilen onca lafta sonra, bir tarama yaptım; yakın zamanda yayınlanan bol milyarlı ve çok dolarlı haberlerden bir seçki ortaya çıkardım.

Manzara, Türkiye’nin dünya ekonomisindeki yerine, gücüne dair de bir fikir verdi sonuçta.

Bakalım sırayla…

·          Japonya merkezli perakende şirketi Seven & i Holdings, ABD merkezli enerji şirketi Marathon Petroleum'un akaryakıt istasyonları zinciri Speedway'i 21 milyar dolar karşılığında satın alacak.

·         Facebook'ta yüzde 13 hissesi olan Mark Zuckerberg,  Amazon'un CEO'su Jeff Bezos ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in ardından serveti 100 milyar doları aşan zenginler arasına katıldı.

·         ABD’deki ağrı kesici krizi davasında savcılar binlerce insanı 'Opiod' bağımlısı haline getirmekle sorumlu tutulan Purdue Pharma şirketine 13 milyar dolar ceza kesilmesini istiyor.

·         Dünyanın en kârlı şirketi Saudi Aramco ilk çeyrekte %25'lik bir düşüşle 16,7 milyar dolar kazandı. Hissedarlarına 75 milyar dolarlık temettü sözü veren şirket, bu çeyrek için 18,8 milyar dolar ödeyebileceğini belirtti.

·         Forbes, dünyanın en değerli spor kulüplerini sıraladığı listesinin 2020 güncellemesini yayımladı. ABD Ulusal Futbol Ligi (NFL) takımlarından Dallas Cowboys, 5,5 milyar dolarlık değeriyle üst üste beşinci kez ilk sırayı aldı.

·         Dünyanın en büyük e-ticaret platformu Amazon, pandemi nedeniyle artan operasyonel masraflara rağmen ikinci çeyrekte satışlarını %40 artışla 88,9 milyar dolara çıkararak 26 yıllık tarihinin üç aylık performans rekorunu kırdı. 5,2 milyar dolarlık net kâra ulaşan dev şirketin hisseleri açıklama sonrasında %5 artarken şirket değeri 1,5 trilyon dolara yükseldi.

·         Mağaza sayısını son üç ayda %71 artıran Kanada merkezli e-ticaret şirketi Shopify, %97’lik gelir artışıyla tüm rakiplerini gölgede bıraktı. Satış hacmini geçen yılın aynı dönemine göre %119 artırarak 30 milyar dolara çıkaran platform, sektörün önemli oyuncularından eBay’ın önüne geçti.

 

* * *

 

Alınan satılan şirketler, hisse değerleri, yapılan cirolar, yıllık kârlar, dağıtılan temettüler; leblebi gibi milyar dolar ile ifade ediliyor.

Adamların ödediği cezalar bile öyle.

Vallahi, insanın siniri bozuluyor.

 

* * *

 

Bunların yanına, taptaze şu haberi de koyalım şimdi:

·         Merkez Bankası'nın son açıkladığı Haftalık Para ve Banka İstatistikleri'ne göre, Türkiye'nin toplam rezervleri (altın+döviz) 90 milyar 245 milyon dolar. Bu toplamın içindeki döviz rezervinin payı ise 46 milyar 673 milyon dolar. Geri kalan 43 milyar 572 milyon dolarlık rezerv ise altına ait.

 

* * *

 

Bir yanda kişisel serveti 100 milyar dolardan fazla olan insanlar…

Diğer yanda sahip olduğu nakit varlık 90 milyar dolar olan ülkemiz, Türkiye.

Demem o ki…

İçeriye hava, dışarıya posta atarken fazla uçmamakta fayda var!


a3haber

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zilli adıyla çıkan biranın sonucu: #EfesBoykot

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

Adres: @AkpCocuklari / Feyzi Hepşenkal