Lahana her derde deva / Feyzi Hepşenkal
Türkiye
İstatistik Kurumu verilerine göre, ocak ayında en yüksek fiyat artışı yüzde
81,46 ile patlıcanda gerçekleşirken; domates yüzde 35,81, salatalık yüzde 24,45,
yeşil soğan yüzde 20,61, sivri biber yüzde 20,54, kuru soğan yüzde 20,04, kabak
19,45 zamlanmış.
Evin
kadını soracak şimdi:
“Akşama
ne pişireyim?”
Cevap:
“İçinde
patlıcan, domates, soğan, biber, kabak olmayan bir şey!”
Derse
ki hanımefendi:
“Kolaysa
sen pişir…”
Ne
diyebilirsiniz ki?!
Kızmayın,
küfretmeyin lütfen
Yemeyin
kardeşim.
Zaten
domates, patlıcan, salatalık yaz sebzesi.
Kışın
tadı yok hiçbirinin.
Yemeyin.
Peki.
Yemeyelim.
Ne
yiyelim?
Mesela…
Şöyle
ızgarada bir güzel pişmiş, bonfile yesek şapırdana şapırdana.
Tamam.
Yukarıdaki
cümle küfür gibi gelse de, efendilik sizde kalsın, lütfen küfretmeyin!
Velhasıl,
her zamankinden zor zamanlar yaşanıyor bugün.
Ne
ucuzluk var piyasada.
Ne
de cepte para.
Tencere
kaynayamıyor kolayına.
Sadece
içine konacak sebzenin, kıymanın değil; tuzun yağın bile, ocağın ne kadar süre
yanacağı bile “bir hesap işi” artık.
Onun
için birine ev hediyesi alırken tabak, çanak yerine “hesap makinesi” götürün
ki; kantarın topuzunu kaçırmasın hiç kimse.
Uzman tavsiyesi…
Gelelim
“akşama ne pişecek?” sorusuna yine.
Bir
yığın laf ettik.
Ama
doğrudur, lafla karın doymaz.
Önerim
şudur:
Büyük
bir kase içine, lahana doğrayın.
Bildiğiniz,
beyaz lahana.
Pişirmenize
dahi gerek olmadığından veya en ucuz sebze lahana olduğundan değil yalnızca.
Asıl
önemlisi, her derde deva olmasından dolayı lahanayı sofranızdan eksik etmeyin.
İsteğe
ve imkana göre içine biraz zeytinyağ, nar ekşisi, zerdaçal vs. katın ve
“her
akşam lahana yenir mi” demeden, bol bol yiyin.
Her
akşam lahana yiyen biri olarak, uzman tavsiyesidir bu.
Saray sofrasına
layık!
Cumhurbaşkanı’nın
“başdanışman” payesi vardiği doktoru İbrahim Saraçoğlu
“Bana
sorsalar” diyor:
“İnsan
sağlığı üzerinde etkili olan en önemli üç sebzeyi önem sırasına göre sıralayınız,
diye. Cevabım, birincisinden üçüncüsüne kadar hep beyaz lahana olurdu.”
Saraçoğlu’dan
“lahananın faydaları” üzerine birkaç not aktarayım:
·
Beyaz lahana çok yönlü bir sebzedir.
İçeriğinde öylesine güçlü etkin maddeler ki, işte bunlardan birkaç tanesi;
u-vitamini, diindolmetan, izotiyosiyanat, glucoiberin, folacin, crocetin...
·
Beyaz lahana kürü, yağ dokusunda birikmiş
toksinleri vücuttan dışarı atar. İlaçlarını aldıkları halde, kan şekerini
düşürmekte zorlanan şeker hastalarının kan şekerini düşürmelerinde büyük
yardımcıdır. Selülitleri önler ve yok eder. Kan dolaşımı bozukluğu şikâyetiyle
sık sık karşılaşan orta ve ileri yaş grubunun imdadına yetişir.
·
Kemoterapi ve radyoterapi almış hastaların
tekrar direnç kazanmalarında yardımcıdır.. Bağırsak kanserini önleyici mükemmel
bir güce sahiptir. Birinci derece akrabalarında kolon kanseri vakası olanlara yılda
en az bir kez beyaz lahana kürünü yapmalarını öneririm.
·
Beyaz lahana kürünün hangisini uygularsanız
uygulayınız, hem antioksidan hem de hormon dengeleyici gücünden
faydalanıyorsunuz demektir. Özellikle kadınların bacak ve baldır kısımlarında
görülen kılcal damar çatlamalarına karşı da mükemmel bir önleyici güce
sahiptir. Sürekli kulak çınlamanız (tinnitus) mı var? Bu şikâyete karşı da,
mükemmel bir yardımcı çözüm getirecek olan yine beyaz lahanadır.
* * *
Eminim,
Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu tavsiyelere kulak veriyor, sofrasından lahanayı
eksik etmiyordur.
Yani
akşam yemeğiniz, aslında saray sofrasına layıktır.
Afiyet
olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder