Akıl, her yere lazım! / Feyzi Hepşenkal




Türkiye Belediyeler Birliği’nin “Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı” işbirliğiyle düzenlediği “Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi” mutlak akla, sağduyuya, ilgiye muhtaç bir etkinlikti.
Zira konu her türlü siyasi itiş kakıştan, hamasi nutuklar atmaktan, ona buna laf çarpmaktan kesinlikle uzak durulacak kadar önemliydi.
Ne var ki, korkulan oldu yine.
Kongrenin açılış konuşmalarını yapanlar itiş kakıştan, laf çarpmaktan geri duramadılar.
Sonuçta Ekrem İmamoğlu “Biz, buraya katılmaya özen gösterdik. Ama bugün, ne yazık ki nezaketsiz bir gün olmuştur” dedi ve CHP’li belediye başkanları kongreden çekildi.
Kala kala AKP’liler kaldı geride.

Şehirler geleceği tehdit ediyor

Oysa devlet büyükleri “Dünyada kentli nüfusun toplam nüfusa oranı 20. yüzyıl başında yüzde 20'lerdeyken, 2007'ye gelindiğinde tarihte ilk kez kentsel nüfus kırsal nüfusu geçti. Ayrıca, 2050'ye kadar, artan kentli nüfusun, dünya nüfusunun yüzde 70'ini oluşturması bekleniyor” falan dese…
Arizona Eyalet Üniversitesi Araştırma Görevlisi İrfan Batur’un “mimarizm.com” sitesinde yazdığı gibi, “İnsanlığın ana habitatının köylerden kentlere kaymasıyla birlikte de kentler hem gelişmenin hem de sorunların merkezi olmuş durumda. Eskinin aksine, günümüzde her türlü kirliliğin, israfın, verimsizliğin, eşitsizliğin merkezi olan kentler; hem içinde yaşayanların sağlığını, mutluluğunu hem de küresel ısınma gibi başlıca çevresel sorunların sorumlusu olarak dünyanın geleceğini tehdit etmekte. Bu yüzdendir ki akıllı, çevre dostu, verimli diğer bir deyişle ideal şehir arayışı her alanda önemini günden güne artırıyor” şeyler söylese…
Konunun tam göbeğine, dosdoğru bir hamle yapılmış olmaz mıydı?

2021’de inşasına başlanıyor

Ve mesele akıllı şehirler ise alın size, en yenisinden bir örnek.
Toyota'nın, Danimarkalı mimarlık firması BIG ile birlikte tasarladığı, 70 hektar alan üzerine inşa edilecek; Woven City.
Fuji Dağı'nın eteklerine kurulacak şehirde ilk etapta, 2 bin kişin yaşaması öngörülüyor.

·         Şehirde öncelikle fosil yakıt hiç kullanılmayacak, enerji ihtiyacı bütünüyle binaların çatılarına yerleştirilen güneş panelleri, jeotermal enerji ve hidrojen yakıt pilleri kullanılarak karşılanacak.
·         Şehrin sürdürülebilir ve yaşanabilir olması için, yapılacak binaların yerel ve geleneksel üretim yöntemleriyle üretilmiş ahşap ve diğer doğal malzemeler kullanılarak inşa edilmesi düşünülmüş.
·         Şehir tasarlanırken; insanlar, ulaşım araçları ve doğa arasında bir denge gözetilmiş. Kentteki parklar, meydanlar, bahçeler birbirlerine bağlanarak, yekpare bir yaşam alanı düşünülmüş. Böylece şehirde sosyal yaşam, kültür ve ticaretin iç içe gelişeceği amaçlanmış.
·         Şehirde, ekonomi ve sosyal yaşamın yakınlaşmasıyla yolculuk mesafelerinin kısaltılması amaçlanmış. Ayrıca insanların ve taşıtların ahenk içinde hareket edebilmesi için üç tip cadde kullanılarak, organik ızgara formunda bir şehir planı hazırlanmış.
·         Birinci tip cadde, hızlı sürücüsüz araçlar ve lojistik taşımacılık için; daha çok rekreasyonel amaçlı olan ikinci tip cadde, bisiklet scooter gibi mikro ulaşım araçları ve yayalar için; üçüncü tür ise yayaların kentin parklarına ve çevresindeki doğaya erişimi için düşünülmüş.
·         Kısa mesafelerin daha çok bisiklet ve scooter gibi mikro ulaşım araçları ile ya da yaya olarak gidilmesi düşünülmüş. Daha uzun mesafelerde ise paylaşımlı sürücüsüz araçlar kullanılarak daha az sayıda araç ile daha fazla insan taşınılacağı hesaplanmış.
·         Bu özellikleriyle Woven City, araştırmacılar ve bilim insanlarının, geleceğin akıllı ve çevreci şehir fikirlerini ve teknolojilerini test edeceği yaşayan bir laboruvator işlevi görecek.

Muhterem büyüklerimiz ne düşünmekte?

Çevre ve Şehircilik Bakanı, böyle bir projeyi ille TOKİ’ye veya yandaş müteahhitlere mi yaptırmak ister?
Sanayi ve Teknoloji Bakanı, fazla mı akıllı bulur Woven City’i?
Hele Sayın Cumhurbaşkanı ne der, bilinmez…
Fakat bilinsin ki, dünyanın akıllı insanları böyle şeylere akıl yoruyor.

İşte Woven City





A3HABER

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zilli adıyla çıkan biranın sonucu: #EfesBoykot

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

Adres: @AkpCocuklari / Feyzi Hepşenkal