Milli Eğitim Bakanı imam hatipleri öve dursun… Türkiye üniversite mezunu istihdamında sonuncu




Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) 2019 yılı ‘Bir Bakışta Eğitim’ raporunda Türkiye eğitime en az yatırım yapan üçüncü ülke olarak birçok konuda OECD ortalamasının altında kaldı.
Türkiye’de 2016 yılında ilköğretimden yükseköğretime öğrenci başına her bir öğrenci için yaklaşık 5 bin 633 dolar (yaklaşık 32 bin 600 lira) harcandığı kaydedildi. OECD ülkelerinin ortalaması ise 10 bin 502 (yaklaşık 60 bin 780 lira).

Üniversiteye kayıt sayısı da, diplomalı işsiz oranı da arttı
Türkiye’de son 10 yılda üniversitelere kayıt yaptıranların sayısı iki kat artarken, iş bulabilen üniversite diplomalı kişilerin oranı altı puan azalarak yüzde 66’ya geriledi.
Üniversite mezunlarının istihdamında bu oranla Türkiye OECD sıralamasında en sonda.

Kadınların istihdam oranı son 10 yılda yüzde 8 azaldı
Ülkelerin eğitim sistemlerinin yapısı, finansmanı ve performansları incelenerek hazırlanan raporda genel olarak üniversite mezunlarının istihdamında son 10 yılda yüzde 6 düşüş yaşandığı kaydedildi.
Söz konusu düşüş özellikle kadınların istihdamında belirginleşiyor. Üniversite eğitimi alan kadınların arasında 2008’de yüzde 70 olan istihdam oranının 2018’de yüzde 62’ye gerilediğine dikkat çekildi.
Ayrıca Türkiye kadın öğretmen sayısında da OECD ortalamasının hayli gerisinde. OECD ülkelerinde yüzde 70 olan kadın öğretmen oranı, Türkiye’de yüzde 56 olarak belirlendi.

Üniversiteden mezun erkeklerin işe katılım oranı kadınlara göre 1.4 kat daha fazla
Türkiye’deki toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin istihdam oranlarına yansıdığının kaydedildiği raporda, lise mezunu erkeklerin istihdam oranının, lise mezunu kadınların istihdam oranından iki buçuk kat fazla olduğuna dikkat çekildi. 
Bunun yanısıra erkek üniversite mezunları kadın üniversite mezunlarına göre 1.4 kat daha fazla iş yaşamına dahil oldu.

Yükseköğrenime katılım artsa bile OECD ortalamasının altında
Türkiye’de 25-34 yaş arasındakilerin yüksek öğrenime katılımı son 10 yılda iki kat artarak yüzde 33’e yükseldi. 2008 yılında bu oran yüzde 15 olarak belirlenmişti.
Fakat diğer OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’de yüksek öğrenime katılım oranı yüzde 44 olan OECD ortalamasının 11 puan altında kaldı.

Türkiye lise eğitiminde de ortalama altında
25-34 yaş grubundaki kişilerin sadece yüzde 43’ünün lise mezunu olduğunun tespit edildiği raporda, OECD ülkelerinde liseden mezuniyet ortalaması yüzde 86 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 75’te kaldığı belirtildi.
Lise çağına gelip de kayıt yaptıranların OECD ülkelerindeki ortalaması yüzde 84 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 73 olarak kaydedildi.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zilli adıyla çıkan biranın sonucu: #EfesBoykot

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

Adres: @AkpCocuklari / Feyzi Hepşenkal