🖐️5️⃣ 🖐️5️⃣ 🖐️5️⃣ 🖐️ 5️⃣🖐️5️⃣

5 baro daha çağrı yaparsa TBB genel kurula gidebilir



Yeni Adli Yıl açılışının Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılmasını boykot eden 52 barodan 5’i Beştepe'deki törene katılan Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) Olağanüstü Genel Kurul'a çağırdı. 5 baro daha bu yönde çağrı yaparsa olağanüstü genel kurula gidilmesi gündemde. 
2019-2020 Adli Yılı açılışının Cumhurbaşkanlığında yapılmasını boykot eden 52 barodan 5’i “yargı bağımsızlığının kalmadığını” belirterek açılışa katılan Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) Olağanüstü Genel Kurula çağırdı. Metin Fevzioğlu’nun Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan törene katılması ve törende yaptığı konuşma sonrasında harekete ilk geçen İstanbul Barosu oldu. İstanbul Barosu TBB Delegeleri, 4 Eylül’de yaptıkları toplantı ile olağanüstü genel kurul çağrısını onayladı.

İSTANBUL, ÇAĞRI YETKİSİNİ YÖNETİME VERDİ
Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, İstanbul Barosu’nun resmi internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İstanbul Barosu Yönetim Kurulu, Türkiye Barolar Birliği’nin olağanüstü Genel Kurula çağrılması hususunu TBB delegeleriyle yaptığı görüşmede, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu’nun konuya ilişkin açıklamalarından sonra delegeler tek tek söz alarak görüşlerini açıkladılar. Toplantıda, Olağanüstü Genel Kurul çağrısı önerisine karşı çıkan olmadı. Üç saat süren toplantıda, Türkiye Barolar Birliği’ne Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapılması için Yönetim Kurulunun yetkili kılınmasına oybirliğiyle karar verildi.”

ANKARA VE ANTALYA DA ÇAĞRI YAPTI
Ankara Barosu da, olağanüstü genel kurul toplantısı yapılması için çağrı yaptı. Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan’ın ‘yargı bağımsızlığı’ vurgusu yaptığı karar neticesinde, baronun internet sitesinde şu açıklamalara yer verildi:
“Ankara Barosu’nun 04.09.2019 tarihli yönetim kurulu toplantısında Avukatlık Kanunu’nun 115/2. Maddesi uyarınca Türkiye Barolar Birliği’nin seçim gündemli olağanüstü genel kurula çağırılmasına karar verilmiştir.”
Antalya Barosu olağanüstü genel kurul çağrısını 27 Şubat’ta almıştı. Aylar öncesinden bu çağrıyı yapan ilk baronun Antalya Barosu olduğunu ifade eden Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, “Kararımızın arkasındayız” dedi.

TBB BAŞKANI MEŞRUİYETİNİ KAYBETTİ
Adana Barosu Yönetim Kurulu da Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) olağanüstü genel kurul çağrısı yapılmasını kararlaştırdı. Oy birliğiyle alınan kararda şu ifadelere yer verildi: “Avukatlık Kanunu’nun 115/2. maddesi uyarınca Türkiye Barolar Birliğinin son dönemlerde ve yeni adli yıl açılışında yaşanan sorunların ve tartışmaların, Avukatlık Kanunu’nda yapılması düşünülen değişikliklerin görüşülmesi, aynı zamanda TBB Başkanının, yönetiminin Avukatlık Kanunu’nun 110. ve 123. maddelerine aykırı davranması ve yasanın yüklediği görevleri yerine getirmemesi, meşruiyetini kaybetmiş olması, haklarında temsiliyet ve güven sorunun doğması nedeniyle seçimli ve seçim kararı alınması gündemli olağanüstü genel kurula çağrılmasına karar verilmiştir.”

İZMİR BAROSU’NDAN ÇAĞRI
Son olarak İzmir Barosu da yaptıkları toplantı sonucunda dün olağanüstü genel kurul çağrısı aldıklarını duyurdu. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu’nun adli yıl açılışının Cumhurbaşkalığı’nda yapılması için baroların görüşlerinin alınmadığı ifade edilen açıklamada, “Türkiye Barolar Birliği Başkanı, 52 baronun yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkelerini gözeterek aldığı kararları yok sayarak, Avukatlık Kanunu madde 110/1’de yer alan ve baroları ilgilendiren konularda barolarla görüşerek çoğunluğun düşünce ve görüşünü belirtmek zorunda olduğuna ilişkin görevini yerine getirmemiş, bu suretle kanuna aykırı davranmıştır” denildi.

‘BAROLAR HUKUKU TEFERRUAT OLARAK GÖRMEZ’
Türkiye Barolar Birliği’nin bu tavrı nedeniyle, Avukatlık Kanunu 109. maddesinde belirtilen bütün baroların katılmasıyla oluşan bir kuruluş olması niteliğini kaybettiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bizi temsil etmediğini daha önce belirttiğimiz, söz ve eylemleriyle ülke demokrasisine, hukuk devleti ilkelerine, avukatlık mesleğine, Barolara ve TBB’nin kurumsal kimliğine zarar veren TBB Başkanının, bu görevi sürdüremeyeceği anlaşıldığından gereğinin yapılması için Avukatlık Kanununun 115. maddesi çerçevesinde Türkiye Barolar Birliğini olağanüstü genel kurula çağırıyoruz. Barolarımız, hukuku teferruat olarak görmeyen, mesleğe tutkuyla bağlı, avukatların haklarından ve Baroların bağımsızlığından ödün vermeyen Birlik Başkanları çıkarmaya her zaman muktedirdir.”

TBB’YE ÇAĞRI YAPAN BARO SAYISI 5’E YÜKSELDİ
Türkiye Barolar Birliği’nin olağanüstü genel kurula gidebilmesi için en az 10 baro yönetiminin karar alarak çağrıda bulunması gerekiyor. İstanbul, Ankara, Antalya, Adana ve İzmir ile TBB’yi olağanüstü genel kurula çağıran baro sayısı 5’e yükseldi.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

15 Eylül 1914’de doğan bir büyük yazar, Orhan Kemal