Sıranın susana geleceğini anlamak çok mu zor?






İçişleri Bakanlığı kararıyla, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden alındı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesine Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesine Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak görevlendirildi.
HDP 31 Mart yerel seçimlerinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 63 oy ile, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 56 oy ile, Van Büyükşehir Belediyesi’ni de yüzde 54 oy ile kazanmıştı.
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Ertan'ın "terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu", "terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu" belirtildi. Ayrıca açıklamada üç belediye başkanının, "haklarındaki adli/idari soruşturma/kovuşturmaların selameti için" Anayasa'nın 127. maddesiyle 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddesi uyarınca geçici bir tedbir olarak görevlerinden uzaklaştırıldıkları kaydedildi.
Belediye binaları yüzlerce polis ve çelik bariyerlerle sarıldı. Polis, belediye binalarında arama yaparken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Mızraklı'nın belediye binasına girmesine izin verilmedi.
HDP: Susmayın, susmak onaylamaktır
HDP Merkez Yürütme Kurulu'ndan yapılan açıklamada İçişleri Bakanlığı'nın görevden alma kararına tepki gösterildi. Kayyım atamasının açık bir siyasi darbe olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Bu aynı zamanda Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık ve düşmanca bir tutumdur. İçişleri Bakanlığı hak ve özgürlüklerin gasp edilmesinin, provokasyonların, demokrasinin zerresini bile bırakmayan karar ve uygulamaların tetikçisidir ve bir darbe odağıdır" denildi.
"Susmayacağız, durmayacağız..." sözleriyle başlanan açıklama, "Bu sadece HDP’nin ve Kürt halkının sorunu değildir; tüm Türkiye halklarının, tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Susmayın, susmak onaylamaktır" çağrısıyla sonlandırıldı.


Soyer ve İmamoğlu…


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AKP'nin üç belediyeye dönük kayyum darbesine ilişkin, "Her koyun kendi bacağından asılmıyor bu memlekette. Birimizin başına gelen ondan sonra hepimizin başına geliyor. Uyanık ve dayanışma içinde olacağız" tepkisi verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasına tepki gösterdi. Twitter hesabından açıklamalarda bulunan İmamoğlu, ""31 Mart Yerel Seçimlerinde milletin oylarıyla seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez. Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez" ifadelerini kullandı.



CHP'den gelen tepkiler

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, görevden almalara, "Son yol ayrımındaki AKP iktidarı yine demokrasiyi değil faşizmi seçti" diye tepki gösterdi. "Büyük çoğunlukla halkın tercih ettiği belediye başkanlarını görevden almak iktidarın kendi varlığını tartışmaya açmasıdır" diyen Özel, "Seçimle gelen artık seçimle gitmiyorsa iktidarı elinde tutan darbecidir faşisttir!" ifadelerini kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, "Seçilmiş Belediye Başkanlarını görevden almak seçme hakkının gaspı demektir. Halkın demokratik seçme hakkının bu şekilde gasp edilmesi ise 'egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' ilkesinin ihlalidir. Bu ihlal Türkiye için bir beka sorunudur" sözlerini kaydetti.

Görevden almalara CHP’den ilk tepki İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’ndan geldi. Bekaroğlu, "İBB seçimlerini kazanmak için terör gerekçesi ile kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan’ı TRT’ye çıkaran AKP iktidarının, belediye başkanlarının 4,5 ayda terör suçlarını tespit edip görevden alması inandırıcı değildir" ifadesini kullandı.

"Darbe sadece tankla, tüfekle yapılmaz" diyen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, "Halkın anayasal tercihlerine yapılmış bir darbedir" değerlendirmesinde bulundu.



İçişleri Bakanlığı, 418 kişinin gözaltına alındığını açıkladı

AKP'nin Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir belediyelerine dönük kayyum darbesiyle birlikte 29 ilde de HDP'lilere yönelik operasyon yürüttüğü, 418 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.
Gözaltına alınanlardan 350 kişinin belediye çalışanları olduğu öğrenildi.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zilli adıyla çıkan biranın sonucu: #EfesBoykot

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

Adres: @AkpCocuklari / Feyzi Hepşenkal