Reşat Kutucular yazdı / Finansal dayak yemeye devam...



Finansal dayak yemeye devam...



Tarih 12 Ocak 2013... 
Geziye dört, 17-25 Aralık'a 11 ay var daha… O günlerde dolar kuru 1,77'lerde...  
Piyasa denen devin o günlerde FED'le yani ABD Merkez Bankasıyla gerginleşen ilişkisi ve bunun bize muhtemel yansımaları üzerine yazmışım:

* * *

"Fed Tutanakları
Bu sevimsiz başlığa bakmayın siz, ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke'nin dedikodusunu yapacağız biraz. 
Hikaye şöyle aslında:
Uzak ülkelerden birinde, yani Amerika’da, kelli felli bir adam yaşarmış. Ağırbaşlı, aksakallı, bilge bir kişilik olan bu adam bir gün oranın bütün bankalarının patronu olan FED’in Başkanı olmuş. Başkan arkadaşlarıyla sık sık toplanır dünyanın halini konuşurmuş.
Fakat şanssızlık o ya, bizim adam göreve geldikten bir yıl sonra ekonomiden pis kokular gelmeye başlamış. İlk önce oralı olmamış bizim aksakallı... Ama sonra devreye girmek zorunda kalmış.
Piyasa denen bir dev varmış. O susuz kalmışmış meğer. Bizimki muslukları bir güzel açmış. Avrupa ve Uzakdoğu’daki diğer başkan dostları da bu harekete destek vermişler.  Muslukları gevşetmişler. Gözleri hep bizim aksakallıdaymış.
Ortalık sakinler gibi olmuş. Ama sonra “Başkan musluğu biraz daha aç, biraz daha aç” sesleri yükselmeye başlamış. Dev bir türlü doymuyormuş. O arada dört koca yıl geçivermiş.
En sonunda adam deve 2015 yılına kadar sana bol su veririm ama sonrasına karışmam gibilerinden bir şey demiş. “Tamam, nasılsa daha çok zaman var” demiş dev.
Sonra 2013’ün başlarında, Başkan’ın arkadaşlarıyla yaptığı en son toplantının notları açıklanmış. Her toplantı sonrasında yapıldığı gibi. Bu notlara Fed tutanakları deniyormuş. O toplantıda ne konuşulduğu kamuoyuna duyuruluyormuş.
Bu tutanaklardan anlaşılmış ki Başkan’ın bazı arkadaşları artık bu açık musluk işinden rahatsız olmaya başlamış. Musluğu yıl sonuna kalmadan kısalım diyenler bile olmuş.
Dev de duymuş tabii hemen bunu. “Acaba Başkan bonkörlüğe 2015’e kadar devam etmeyecek mi?” diye kafasına takmış. Biraz keyfi kaçmış.

Bize ne demeyin ama bu devden. O devin kolları her yere uzanıyor. Sadece sizin evin fiyatına değil, evin içine giren ekmeğe, çocuğunuzu okula götüren servise kadar etrafınızdaki her şeyin gidişatına etki ediyor. Ama çok, ama az.
Son dört senedir bol su buluyordu. Herkese iyi davranıyordu. Bugün yaşadığınız iyiliklerin bir kısmı, eğer yaşıyorsanız, tamamen onun sayesinde.
Suyu varsa iyidir o. Suyun kesilmesini bırakın, kesilme ihtimali güçlendiğinde bile nasıl davranacağını kimse bilemez. Hatta bizim aksakallı Başkan bile!
Çok eğlenceli bir konu olmasa da bundan böyle sık sık musluk konuşacağız. Unutmayın su hayattır ve sayılı gün çabuk geçer."

* * *

Aradan kabaca 6 yıl geçti çok bir şey değişti mi derseniz, değişmedi. Dev hala su peşinde…Doymak bilmiyor. Şiştikçe şişiyor. 
O arada olan bize oldu, ülke olarak sağlam bir finansal dayak yemiş olduk. Hala da kendimize gelebilmiş değiliz…


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zilli adıyla çıkan biranın sonucu: #EfesBoykot

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

Adres: @AkpCocuklari / Feyzi Hepşenkal