Doğal hayat, çöpsüz bakkal... Foça'da.
Sıfır atık (zero waste)
mantığıyla işletilen bu bakkalda geri dönüşümsüz hiçbir madde kullanılmadan
üretilen ürünler tüketicilere sunuluyor. Kendi topraklarında ürettikleri
ilaçsız ve hormonsuz ürünlerin yanı sırada bölgedeki insanların ürettiği
gıdalar Çöpsüz Bakkal’da satışa sunuluyor. Bu beş ismin amacı yöredeki
çiftçileri organik üretim konusunda teşvik etmek, yetiştirdikleri ürünlerden
gelir elde edebilmelerini sağlamak ve yöredeki kadınlar için de el emeklerini
sergileyebilecekleri bir alan oluşturmak. Aynı zamanda sıfır atık mantığıyla
geri dönüşümsüz hiçbir materyal kullanmadan yeni tüketim anlayışına örnek
olmak.
‘Dünyaya
En Büyük Kötülük Geri Dönüşümsüz Materyaller’
Çöpsüz
Bakkal’ın kurucularından Dr. Ayşegül Ünver, ilaçlı gıdaların insanları
zehirlediğini pek çok ortamda dile getirmiş. Çöpsüz Bakkal’ın bölgedeki insanların ‘ne
yapabiliriz’ sorusu üzerine kurulduğunu belirten Ünver “Dünyaya ve üzerinde
yaşayan bütün canlılara yaptığımız en büyük kötülüklerden biri geri dönüşümü
olmayan materyalleri kullanmak ve çöpe atmak… Çağımız tüketim toplumunun geldiği
çıkmaz yollardan birisi de bu. Bunu geriye çevirmek yine farkındalık yaratmakla
mümkün olacaktır. Bakkalımız sıfır atık mantığıyla hiçbir geri dönüşümsüz
materyal kullanmadan satışlarını yapıyor. Bazı ülkelerde başlayan bu harekete
bizde buradan destek olmak istiyoruz” dedi.
‘Değiştirmek
İçin Bir Şeyler Yapmalıyım’
Çöpsüz Bakkal’ın kurucuları
arasında yer alan Menekşe Onukar da yıllarca beyaz yakalı olarak çalıştıktan
sonra Foça’ya yerleşmiş. Doğayla iç içe olmanın terapi gibi olduğunu dile
getiren Onukar da “İlaç kullanmadan, yerel tohumla üretmek, çöpün geri
dönüşümünü sağlayarak tükettiğimiz şeylerin doğaya zarar vermemesi için
çalışmak, bu felsefeyi insanlarla paylaşmak fikri hoşuma gitti. ‘Değiştirmek
için bir şeyler yapmalıyım’ derken yolum, aynı değerlere sahip insanlarla
keşişti. Çöpsüz Bakkal, yerel tohumu kullanarak, ilaçsız doğal ürünleri
tüketiciyle buluşturmak ve sıfır atık hedefimiz, aynı zamanda bölgemizdeki
çiftçinin bilinçlenmesine, ürününü satabileceğine inancının artmasına katkı
sağlayacağından çok önemli” diye konuştu.
‘Duyarlı
Tüketicilerle Doğa Dostu Üreticiler Arasında Köprü’
Ayşegül
Sedlacek de tüketici olarak arzu ettiği güvenilir, sağlıklı gıda ürünlerine
erişmenin zorluğun kaynaklı Çöpsüz Bakkal sürecine dair olmuş. Sedlacek de
şunları söyledi “Benim gibi düşünen ve bu konuda farkındalık yaratmak isteyen
bir avuç insanla, organik ürün üreten ve satan, ayrıca bunları mümkün olduğunca
sıfır atık mantığıyla gerçekleştirilen bir bakkal dükkanı açmak, organik,
lezzetli ve sağlıklı ürün yetiştirip satmak, yörede bu şekilde çalışan güvenilir
üreticilerin ürünlerini pazarlamak, kafalarımızda bir ampul gibi yandı. Amaç
belirlenince Çöpsüz Bakkal’ımız doğmuş oldu. Bizler burada duyarlı
tüketicilerle, doğa dostu üreticilerin köprüsünü kurmak istedik”.
‘Bilinçli Tüketici Pek Çok
Şeyi Değiştirebilir’
Ebru
Güvenç de ilaçsız tarımın sadece insan sağlığı için değil tüm canlılar için
toprak için, dünya için çok önemli olduğunu vurgulayarak “Maalesef devletin
buna uyanması ve bu üreticileri desteklemesi zaman alacak. Ekonomik sistem
tüketiciler üzerinden yürüyor, blinçli tüketici pek çok şeyi değiştirebilir.
Aynı zamanda tüketicilerin de sağlıklı gıdaya ulaşma, aldıkları ürüne güvenme,
günlük yaşamın hızında buna zaman ayıramama gibi sorunları var. Bakkalımıza
kimyasal ilaçlı, hormonlu, kimyasal gübre kullanılmış, GDO’lu ürünlerden uzak
durma şartı koyduk. Dünyamız üzerinde insanoğlunun verdiği tahribat
sürdürülebilir yaşamı tehdit boyutlarına getirmiştir. Bireysel olarak tüketim
sorumluluğunu ele almak, üreticileri desteklemek için talebin yükselmesini
sağlayacaktır. Daha çok üretici sağlıklı üretime başlama cesareti bulacaktır”
dedi.
‘Üreticiler
İçin Eğitim, Kadınlar İçin Üretim Alanları’
Üreticiler
için eğitimler düzenlemek ve kadınlar için de üretim alanları için geliştirmek
istediklerini dile getiren Ful Bülge de “Tüm bu ilişkiler içinde temel
felsefemizi anlatmak ve temiz bir dünyaya ulaşmak için hep birlikte çalışmamız
gerektiğini anlatmak istiyoruz. Bir diğer amacımız bazı ülkelerde başlamış olan
sıfır atık felsefesini bakkalımızda uygulamak. Bu özelliğimizle Türkiye’de
açılan ilk tüketim yeri olduğumuzu biliyoruz. Bunun örnek teşkil etmesini arzu
ediyoruz. Kabını getir, doldur götür sloganı ile müşterilerimize yeni bir
alışkanlık kazandırmak niyetindeyiz. Ayrıca kendi diktiğimiz bez torbalarımız,
filelerimiz, özel şişe ve kutularımız mevcut. Yeter ki kullanılan materyal
dönüşümsüz olmasın. Birlikte daha temiz bir dünyayı oluşturalım” diye konuştu.
Çöpsüz
Bakkal; pazartesi günleri dışında, haftanın her günü saat 10.00 ile 20.00
arasında açık.
KAYNAK
Yorumlar
Yorum Gönder