Dilenmenin ruhsata bağlandığı ülke: İSVEÇ




İsveç’te, başkent Stockholm’ün batısındaki Eskilstuna kentinde dilenmek bundan böyle ‘izne tabi’ olacak. Sokakta dilenmek isteyenler üç ay geçerli olacak ruhsat için 250 İsveç Kronu (144 lira) ödeyecek.
Ülkede, dilenmek için resmi makamdan izin alınan ilk kent olarak tarihe geçen Eskilstuna’daki uygulamanın başladığı 1 Ağustos’tan beri sekiz kişinin ruhsat başvurusu yaptığı açıklandı.
Dilencilik lisansını almak isteyenler bir form doldurarak polis merkezine gidecek. Kimlik numarası olmayanlara izin verilmeyecek. Ruhsatsız dilenene ise 4 bin İsveç Kronu (2 bin 300 lira) ceza verilecek.
Yakın geçmişte birçok kentte dilenmek yasaklanırken Eskilstuna’da başlatılan uygulama tartışma yarattı.
Belediye meclisinin Sosyal Demokrat Partili üyelerinden Jimmy Jansson, uygulamanın amacının insanların sokakta önüne gelenden para istemesini zorlaştırmaki önüne bürokratik engel çıkarmak olduğunu söyledi. Jansson, izin sisteminin, evsizleri, zor durumda olanları polis, sosyal hizmetler ve yerel yönetimle temasa geçmesini sağlayacağını, bu yolla onlara yardımın da kolaylaşacağını savundu.
Uygulamayı eleştirenler ise dilenmeyi meşru hale getirmenin çoğu Romanya ve Bulgaristan’dan İsveç’e göç eden dilencilerin durumunu kötüleştireceğinin altını çiziyor.
‘Stadsmission’ adlı dernekten Tomas Lindroos, “Bu sistem çetelerin ruhsat parasını verip yoksul insanları kullanmalarının önünü açabilir, istismar edilmeleri kolaylaşır” görüşünü savundu.
Ülkenin önde gelen gazetelerinden Aftonbladet ise şöyle yaklaştı:
“Tartışmamız gereken asıl şey ülkenin refah sisteminde dilenmenin normal bir şey olarak görülmesinin doğru olup olmadığı.”


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zilli adıyla çıkan biranın sonucu: #EfesBoykot

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

Adres: @AkpCocuklari / Feyzi Hepşenkal