Sağlık Bakanı, bu soruya cevap veremez / Feyzi Hepşenkal




AVM önlerindeki kuyruklar dert olmuş Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya. Hem de öylesine kocaman bir dert ki bu, uykusunu kaçırmış, gecenin tam yarısında mesaj atma ihtiyacı duymuş:
“AVM önlerinde uzun kuyruklar, AVM kapılarında yığılmalar oluştu. Sosyal mesafe kuralına çoğunlukla uyulmadı. Maske takmayanlara bile rastlandı. Ne maske, ne sosyal mesafe, tek başına koruyucu değil. Tedbirler tam olmalı. Risk devam ediyor. Mecbur değilsek evde kalalım.”
Şimdi sormazlar mı size, “Maskeye ne kolayca ulaşmak, ne de doğru düzgün takanını bulmak sorunken; neden açtınız AVM’leri?” diye.
Sorarlar.
Sormalılar.
Ve hatta dramatik bir soru daha:
-      Risk devam ederken, silah mı dayadılar ki alnınıza, mecbur kaldınız AVM’leri açmaya?
Cevap verin, Sayın Bakan.
Laf işte, ne dense boşuna.
80 milyon avazı çıkarak bağırıp, sorsa da, cevap veremezsiniz bu soruya!

* * *

Mesele AVM değil yalnızca
Mesele büyük, çok sayıda insanın aynı anda içinde olduğu kapalı alanlar aslında.
Hava hızla ısınıyor.
Meteoroloji, sıcaklığın 30’lu derecelerin ta tepesine vuracağını haber veriyor.
Ne demek bu?
Klimalar tam gaz çalışacak, demek.
Çoğu yerde, belki de her yerde havalandırma sistemlerinin içerideki havayı döndürüp, dolaştırıp geri verdiği meçhul mü?
Ne kadar çok insan, o kadar yoğun riskse, COVİD 19 taşıyan birinin ve hatta birilerinin ağzından burnundan çıkan virüslerin, başka ağızlara burunlara girmesi kaçınılmaz değil mi?

* * *

Zeynep Halvaşi’nin o güzel sesine zaten hayrandım.
Ama şu AVM muhabbetini dile getirişine de hayran kaldım:
“Ailene, sevdiklerine, dostlarına koşmayı, kavuşma isteğini, sarılma hayalini anlarım... Deniz kenarında nefes almayı, yeşili, maviyi, muhabbetle ağız dolusu gülüşleri özlemeyi, sevdiğine dokunma istediğini de anlarım... İnsana dair, hasrete dair çok şeyi anlarım... Ama aşkın AVM halini anlamam zor...”

* * *

Aylin Onart’ın aynı konuya yaklaşımı ise daha çok geleceğe dair bir uyarı:
“Salgın sonrası kırılan tüketim patolojisiyle birlikte perakende sektörünün tamamen e-ticaret ve cadde mağazalarına geçişiyle AVM devrinin de biteceği öngörülüyor. ABD’de 2021 sonuna kadar AVM’lerde yer alan mağazaların yarıdan fazlasının kapanacağı belirtiliyor. UPS tarafından yapılan başka bir açıklamada ise 2025 sonuna kadar 100 bin mağazanın kalıcı olarak kapanacağına dikkat çekildi.”
Umarım haklı çıkarsın, Aylin.

* * *

Pek hoşuma giden bir öneriyi de, Türkiye’nin “Sayısal Hava Öngörüsü, İklim Değişimi ve Afet Yönetimi” konularındaki görüşleri ile her zaman ciddiye alınan bilim insanı Prof. Mikdat Kadıoğlu yaptı:
“AVM'lerin hepsinin kapatılarak kültür ve sanat merkezine dönüştürülmesi, yeni AVM yapımının yasaklanması ve mahalle esnafının yeniden canlandırılmasından yanayım.”
Aynen Hocam.
Yanındayım.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zilli adıyla çıkan biranın sonucu: #EfesBoykot

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

Adres: @AkpCocuklari / Feyzi Hepşenkal