Mum dibine ışık vermiş!
Birlik Başkanı sahte bal üreticisi çıktı
DUVAR – Tarım
bakanlığı son yıllarda yaptığı denetimler ile gıda ürünlerinde yapılan
sahtecilikleri firma isimleri ile yayınlayarak teşhir ediyor. 12 Ekim 2019 ‘da
yayınlanan yeni listede yine et ürünlerinden süt ürünlerine kadar geniş bir
liste yer aldı. Yayınlanan bu listede çeşitli bal firmalarına ait ürünlerde yer
aldı. Tarım Bakanlığı’nın sitesinde yayımlanan listede yer
alan onlarca sahte bal markası arasından bir tanesi dikkat çekiyor. Yapılan
incelemeden Fer Marka süzme çiçek balının sahte olduğu saptanmıştı.
Fakat bu
markayı diğerlerinden ayıran nokta ise Fer Bal adlı markayı üreten Melis Arı
Çiftliği firmasının sahibinin aynı zamanda Ankara Arıcılar Birliği Başkanı
olmasıydı. İnternet sitesindeki bilgilere göre Melis Arı Çiftliği adlı firmanın
kurucusu Selçuk Solmaz. Bu kişi aynı zamanda Ankara Arıcılar Birliği başkanı.
Yani piyasada sahte bala karşı mücadele etmesi gereken Ankara Arıcılar Birliği
Başkanı’nın sahibi olduğu firma piyasaya sahte bal sürüyordu.
Konu ile
ilgili aradığımız Melis Arı çiftliği şirketinin sahibi ve Ankara Arıcılar
Birliği başkanı Selçuk Solmaz bu konuda ayrıntılı bir açıklamayı bir kaç gün
içinde yapacaklarını belirterek “Kırk yıllık firmayız. Böyle bir komployu hak
etmedik. Hukuk departmanı ile konuşarak bu konuda bir açıklamayı bir kaç gün
içinde yapacağız”dedi. Solmaz gerekli araştırmayı yaptıktan sonra bakanlığın
yayınladığı listede yer almaları ile ilgili her türlü soruyu
cevaplandıracaklarını belirtti.
GERÇEK
BALIN MALİYETİ
Yakın
zamana kadar çeşitli televizyon kanallarında on kutusu yüz liraya satılan bal
reklamları görürdük. Halende daha düşük oranda olsa da zaman, zaman karşımıza
çıkıyor. Yani kilosu on liraya on beş liraya gelen bal satılıyor. Şekerin
kilosunun toptan fiyatta dahi dört buçuk liraya geldiğini düşünürsek bu satış
miktarının bile çok düşük olduğunu anlayabiliriz. Bir balın kilo başına satış
fiyatının ne olduğunu saptamak zor. Ancak minimum bir fiyat verilebilir. Bunun
nedeni ise çok değişik bal türlerinin olması. Örneğin Trakya’ya giden gezginci
arıcılar ayçicek tarlalarında on beş gün gibi kısa sürede şartlarda uygunsa iyi
bir ürün elde edebilirler. Fakat ayçicek balı çok kaliteli bulunmaz bu nedenle
fiyatı düşüktür. Ancak yinede bu günlerde 50 liranın altına düşmez. Eğer
gezginci arıcılık yapyorsanız kovanlarınızı önce ilkbaharda çiçek balı, sonra
ayçiceği sonbaharda ise çam balının üretildiği yerlere götürerek bir sezonda
birkaç defa ürün alabilirsiniz. Bu elbette sabit bir arıcıya göre daha çok
üretmeniz anlamına gelir. Fiyatı da düşürür. Ama Anzer gibi marka değeri olan
ve az üretilen bir bal almak isterseniz bu yılın fiyatı bin liraydı.
SAHTE BAL
NEDİR?
Peki
sahte bal nedir nasıl yapılıyor. Bu konuda yurdumuz insanının ufkunun çok geniş
olduğunu aktarmak gerekiyor. Genel olarak sahte bal arının doğadan toplaması
gereken nektarın dışarıda şerbet şeklinde verilmesi olarak algılanıyor. Her ne
kadar en çok uygulanan yöntem bul olsada çok değişik bal yapma yöntemleri var.
Beş yıldır amatör düzeyde arıcılık yapan bir arıcı olarak şimdiye kadar
karşımıza çıkan yöntemleri aktarmakta fayda var.
BALDA
PROLİN MİKTARI ÖNEMLİ
Bir balın
sahte olup olmadığı gıda laboratuarlarında içinde bulunan Prolin miktarı ile
saptanıyor. Bu aynı zamanda balın kalitesini gösteren bir ölçüt. Prolin sadece
balda bulunan, protein içindeki bir amino asit. Başka hiçbir gıdada bulunmuyor.
Tarım bakanlığı önce kilogram başına prolin miktarını 180 olarak belirledi.
2014 yılında ise prolin miktarını 300mg-kg olarak belirledi. Yani 300 prolin’in
altındaki her bal sahte bal olarak sayıldı. Örneğin Türkiye’nin en değerli balı
sayılan Anzer balının prolin miktarı her yıl yapılan ölçümlerde 1200 ila 1400
arasında çıkıyor. Yurt dışında üretilen ballara prolin miktarı yazılıyor. Tabi
yüksek her prolinli balın fiyatıda ona göre belirleniyor. Bizde firmaların
çoğunluğu prolin miktarını yazmıyor. Yani bal üretmek için şerbet verilen
kovanların ürettiği ballarda prolin miktarı çok düşük çıkıyor.
TEK SORUN
ŞERBET DEĞİL
Elbette
sadece yoğun şerbet verilerek üretilen ballar sahte değil. Sahte bal üretenler
prolin meselesini de aşmanın bir yolunu bulmuş. Bakanlığın Fer bal ile ilgili
yayınladığı analiz raporundaki sonuçlarda bu şekilde bir sahteciliğin olduğuna
işaret ediyor. Bakanlık yayınladığı gıda sahteciliklerinde daha çok dışarıdan
katılan ürünlere işaret ediyor. Yani dana sucuk olarak üretilen bir üründen
tavuk etinin çıkması gibi. Bakanlığın yayınladığı listede sahte olduğu
belirtilen ballarda prolin miktarının az olduğu belirtilmiş. Ancak Melis Arı
çiftliğinin ürettiği Fer Bal’da prolin miktarına yer verilmezken şeker oranının
yüksekliğine vurgu yapılmış. Yani bakanlık prolin miktarı yeterli olsada bu
ürüne dışarıdan şerbet katılmış diyor. Bunun yöntemi ise şöyle yapılıyor.
Diyelim sahte bal üretmek isteyen kişinin elinde 800 prolin içeren bir teneke
balınız var. Aynı oranda yoğun şeker katılmış şerbeti katıyorsunuz. Prolin
miktarı 400mg-kg’ya düşüyor. Yani laboratuara girse dahi prolin miktarı üç
yüzün üzerinde çıktığı için balınız sahte bal olarak görülmüyor. Ama
anlaşıldığı kadarı ile bakanlık bunu tespit etmeninde yolunu bulmuş.
ARISIZ
BAL ÜRETİLİYOR
Ayrıca
arıyı bile devreye sokmadan bal üretimi de yapılıyor. Hatta çeşitli esanslar
kullanılarak ıhlamur,ada çayı, kekik balı aroması dahi yaratılıyor. Bu arada
tüketicide oluşan bir yanlış algının altını çizmek gerekiyor. Bir arıcıya ilk
sorulan “şerbet veriyor musunuz” sorusudur. Elbette arıya şerbet verilir. Zayıf
kovanlara, kıştan çıkışta stoğu kalmayan arılara az miktarda şerbet verilir.
Bütün arıcılar “bal akımı”denilen döneme hazırlanır. Bu dönem ise bölgeden
bölgeye zamanı değişse de on beş gün ile bir aylık bir süredir. Bu zaman
dilimine güçlü bir kovanla girmek için ana arının yumurtlamasını sağlamak için
şerbet verilir. Ve bu şerbeti bal akım zamanında önce kestiğiniz sürece hiçbir
sorun yoktur. Ve bilinenin tersine kristalize olan yani şekerlenen bal sahte
bal değildir. Aksine bal akım döneminde şerbet verilen kovanların ürettiği
sahte bal şekerlenmez.
Yorumlar
Yorum Gönder