#NETFLİX muamması… Cevapsız soru çok.




İnternet üzerinden yayın yapan televizyon kanalları ve medya kuruluşlarına Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi yolunu açan ve bu yayınlara lisans zorunluluğu getiren yönetmelik, 1 eylülde yürürlüğe girdikten sonra en çok merak edilen konu “Netflix Ne Yapacak” sorusunun cevabı idi.
O sorunun cevabı bugün alındı. Netflix bir açıklama yaptı ve lisans için başvuru yaptığını söyledi.
Biz de Netflix’e bir kaç soru daha sorduk. Sorularımız şöyleydi;
·         Lisans başvuruları listesinde adınızı göremiyoruz.  acaba hangi isimle başvurdunuz?
·         Ebeveyn kontrolleri ve çocuklarımızı korumak sözleriyle neyi kastediyorsunuz?
·         İkinci seviye bir şifreleme mi olacak?
·         RTUK kuralları çerçevesinde sigara-alkol gibi sahnelerde buzlama/karlama mı olacak? Bu eğer aile için ayrı bir şifreleme olacaksa, onun içinde mi olacak?
Yoksa tüm kullanıcılar için mi geçerli olacak?
·         Normal kullanıcılar için cinsellik konusunda bir kısıtlama olacak mı?
·         Aynı şekilde.. hemen her dizide eşcinsel görüntüler oluyor. Bu görüntülerin öpüşmenin ötesine geçmesiyle toplumsal eleştirilerin arttığını gördük. Dolayısıyla RTÜK’ün bu konuya değineceğine eminiz. Nteflix bu konuya nasıl yaklaşacak?
·         1,5 milyon abone raporluyorsunuz. Dolayısıyla aşağı yukarı geliriniz belli. Lisans sonucunda Tüürkiye’de vergi ödeyecek misiniz?
·         RTÜK yetkilileri bundan sonraki yaklaşımları konusunda sizi bilgilendirdiler mi?

Netflix sözcüsü bu suallerin bir kaçına cevap vermedi. Onun yerine toplu bir cevap geçti. O cevap şu şekildeydi;
“Netflix bünyesinde ebeveyn kontrolleri yer almaktadır. Ancak her alanda olduğu gibi bu alanda da sunduğumuz servisi daha da geliştirmeye çalışıyoruz. Açıklamamızda da belirttiğimiz üzere hedefimiz, üyelerimizin tercih ettikleri içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlarken çocuklarımızı yaşlarına uygun olmayan içeriklerden etkin bir şekilde koruyabilmek. Bu nedenle ebeveyn kontrollerini daha da güçlendirecek adımlar atmayı planlıyoruz. Detaylar netleştikçe kamuoyunu bilgilendireceğiz.”

Bu noktada hatırlatalım; Netflix, ocak ayında komedi gösterisi “Hasan Minhaj’la Patriot Yasası” nın Yemen ve gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair eleştiriler taşıyan bölümünü Suudilerin şikayeti üzerine, Suudi Arabistan’da sansürlemişti . Bu da “yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz” ifadesi ile uyumlu.
RTÜK yetkilileri ile sağlıklı bir iletişim içinde olduklarını ileten Netflix sözcüsü, vergi konusunda ise şöyle bir cevap verdi : T
ürkiye’de zaten gerekli vergileri ödüyoruz. Bunun yanı sıra yeni düzenlemenin gerektirdiği yükümlülükleri de yerine getirmek istiyoruz.
Diğer yandan, ilk sorumuza bakarsanız, “RTUK’ten Lisans Alan Kuruluşlar” listesinde Netflix’in adını göremediğimiz için hangi ad ile başvurduklarını sormuştuk. Bu konuda duyumumuz ise şu şekilde. 
Netflix Türkiye’de bir şirket kuracak ve onun üzerinden başvuracak. Henüz bu şirketi kurmuş değil. RTÜK ile Pazarlık mı Var?
Bugün bu soruyu diğer yazımızda da sormuştuk. Türkiye’den üretilen gelirden, herhangi bir ödeme yapıp yapmayacaklarını (vergi) sorduk. Bilindiği gibi yönetmelikte binde 5 var. Buna cevaben Netflix sözcüsü; “Türkiye’de zaten gerekli vergileri ödüyoruz. Bunun yanı sıra yeni düzenlemenin gerektirdiği yükümlülükleri de yerine getirmek istiyoruz.” cevabını verdi.
Ancak duyumlarımız Netflix’in Türkiye’de de İtalya ve İspanya’da ödediğine benzer bir ödeme yapmak istediği şeklinde.
Hatırlatalım; RTÜK Yönetmeliğine uyulmaması durumunda, ilgili kuruluşlara içeriklerini değiştirmeleri için 30 gün verilecek veya lisansları üç ay süreyle askıya alınacak ve daha sonra iptal edilecek. Ancak RTÜK’ün uygulaması başlamadan, bazı konular aydınlanmayacak.
KAYNAK


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zilli adıyla çıkan biranın sonucu: #EfesBoykot

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

Adres: @AkpCocuklari / Feyzi Hepşenkal