"Hegemonik Erkek" örneklerinde çok önemli bir eksik var❗


Trump ve türevlerinden dünyaya yayılan erkeklik


 İstanbul Özyeğin Üniversitesi, 12-14 Eylül tarihleri arasında “2. Uluslararası Erkekler ve Erkeklikler Sempozyumu” düzenliyor.
Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleşen sempozyumun başlıklarından birisi şuydu: ”Sünnet Karşıtı Müslüman Erkekler, Cinsiyetçilikle Mücadele Sürecinde Muhalif Erkeklikler, Toplumsal Cinsiyet, Bilinçli Erkeklerin ‘Erkekliği Dönüştürme’ Stratejileri, Handikapları ve Türkiye’de trans erkeklik.”
Sempozyumun bu kısmı Akit Gazetesi tarafından “Eşcinsel sapkınlığın tüm detayları ile masaya yatırılacağı sempozyum” şeklinde hedef gösterildiği için dün gerçekleştirilemedi.
Eleştirel Erkeklik İncelemeleri İnisiyatifi (EEİİ), Özyeğin Üniversitesi ve Research Worldwide İstanbul işbirliğiyle ve Raoul Wallenberg Enstitüsü’nün desteğiyle düzenlenen üç günlük uluslararası sempozyumun dünkü başlıklarından bir diğeri ise “Hegemonik Erkekliğin Görünürlüğü”ydü.

‘HEGEMONİK ERKEKLİK HER YERDE’
İlk olarak sosyolog Robert William Connell tarafından ortaya atılan “Hegemonik Erkeklik”, toplumsal yapı içerisindeki hiyerarşik düzende en tepeye yerleştiriliyor.
Southern Maine Üniversitesi’nden Prof. Dr. James W. Messerschmidt “Hegemonik Erkeklik” için şunları söylüyor: “Hegemonik erkeklik, her yerde karşımıza çıkar. Eşzamanlı olarak burnumuzun önünde gizli bir şekilde faaliyet gösterir. Görmeyiz bile. Her yerdedir ve aynı zamanda hiç bir yerde.”
W. Messerschmidt, toplumsal cinsiyet üzerine çalışanların “Hegemonik Erkekliği” diğer erkekliklerden ayırt etmeleri gerektiğine dikkat çekiyor ve “Hegemonik Erkekliği”; Putin, Bin Salman, Jair Bolsonaro, Kim Jong-Un gibi dünya liderleriyle anlatıyor; fakat bilhassa üzerinde durduğu örnek Donald Trump.
W. Messerschmidt, 15 yaşlarında erkek çocuklar üzerinde bir okulda yapmış olduğu incelemeyi paylaşıyor. Bir grup şiddet gösteren ve diğer grup ise şiddetten yana olmayan çocuklar.
“İlk grup havalı abilerden, okul partilerinin gözdelerinden oluşuyordu. Okuldaki hegemonik erkekliği temsil ediyorlardı. Popüler dediğimiz oğlan grubu aynı zamanda agresif, şiddetten etkilenmeyen, şiddet uygulayan gruptu. Diğer grup ‘kadınsı’ özellikler olarak adlandırılan pasif, mağdur ve şiddet olaylarına dahil olmama gibi özelliklere sahipti.”

‘TRUMP VE DÜNYAYA YAYILAN ERKEKLİK’
“Hegemonik erkekliğin” kendi içinde değişen niteliklere sahip olduğunu anlatan W. Messerschmidt küresel düzeyde karşımızda çıkan hegemonik erkekliğe bir örnek Bush ve Obama’yı örnek gösteriyor. Diğer dünya liderlerine göre farkları kendilerini kahraman görmeleri. Oysa Trump, bildiğini okuyor: “Trump’ta gördüğümüz baskın erkeklik. Başkanlığa dayalı hakimiyet erkekliği her kesimin kendisine boyun eğmesini talep ediyor. Trump’un dikkat çeken 7 temel özelliği var.”
İlki Trump’un takipçileri ile kendi arasında kişisel bağ kurması. İkincisi kendi ihtiyaçlarını ön plana çıkarması. Vergi vermemesi gibi… “Kendisinin ve ailesinin ekonomi çıkarlarını gözetiyor” diyor W. Messerschmidt. “Beyaz saray personellerinin Trump otellerinde kalmak zorunda olması gibi. Başkan yardımcısının İrlanda’nın bir ucundan bir ucuna Trump’un otelinde kalmak için yol kat etmesi gibi.”

‘BİLİMSEL VERİLERE RAĞMEN İKLİM KRİZİNİ REDDEDİYOR’
W. Messerschmidt, Trump’un önümüzdeki G7 toplantısını dahi kendi otellerinde yapmak istediğini anlatıyor. “Kamuoyunu tweetleriyle kontrol ediyor. Kongreye seçilmiş olan iki Müslüman kadının seyahatlerini engelledi. İsrail’den bu iki kadının ülkeye alınmasını yasaklanmasını istedi.” (Trump, en sıkı muhalifleri olan Demokrat Parti’nin ilerici kanadının göçmen kökenli kadın vekillerini Filistin davasını ve İsrail’i boykot hareketini destekledikleri için İsrail’e girişine izin verilmemesi yönünde tweet atmıştı. Bunun üzerine İsrail, Amerikalı Müslüman Kongre üyeleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar’ın ülkeye girişini yasaklamıştı.)
W. Messerschmidt’un verdiği bir diğer örnek Trump’un bütün bilimsel verilere rağmen iklim krizini reddetmesi: “Şirketleri kolluyor. Kurumsal vergileri düşürdü. Bunun yanında sağlık erişimi, eğitim hakkı gibi sosyal programlarda ciddi kesintilere gitti.”

‘HEGEMONİK ERKEKLİK ÇÖZÜLÜRSE, DÜNYA POLİTİKALARI DEĞİŞEBİLİR’
Amerikalıların güvenlik algısının değiştiğini anlatan W. Messerschmidt, askerleşen polisten, artan gözetleme kameralarından bahsederken “Pencereleri kurşun geçirmez olan okullar yapılıyor” diyor.
W. Messerschmidt tüm bunlardan yola çıkarak dünyaya yayılan “erkekliği” anlatıyor. Buna karşı yepyeni stratejiler geliştirmesi gerektiğini söylüyor: “Hegemonik erkeklik dağıtılmalı. Enerjinin buraya harcanması gerektiğini bilmeliyiz.”
W. Messerschmidt, konuşmasının başında anlattığı, öğrenciler üzerinde yaptığı incelemeyi hatırlatarak anlatıyor: “Zaman içerisinde pasif, kadınsı, şiddet yanlısı olmayan oğlanlar hegemonik erkekliğe karşı stratejiler geliştirdiler. Bir süre sonra sözlü tacizlerini dikkate bile almıyorlardı. Pozitif, yapıcı erkekliğin hegemonik erkekliğe karşı pratikleri önemli. Dünyada politika değişikliklerine bile neden olabilirler.”


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

15 Eylül 1914’de doğan bir büyük yazar, Orhan Kemal