@fazilsay nasıl beste yapıyor?





5 yaşımdan beri beste yapıyorum. Doğaçlama yapıyorum. Evet de; öğrencilik dönemi ve sonrası gençlik yıllarında, ve daha sonra hayatın olgunluk yıllarında, bir besteci neyi bestelemelidir? Nasıl bestelemelidir? Nasıl sunmalıdır? Yerelden evrensele ve evrenselden yerele uzanan köprüler nelerdir? .
Hayatım boyunca tek bir felsefeyi güttüm, bunda başta babamın ve hocalarımın payı büyüktür; Besteciler yaşadıkları çağı, yaşadıkları memleketi, ortamı, olayları, kişileri, hatta şehirleri , dramları ve yüzyıllardan kalan kültürel gelenekleri betimlemelilerdir.
Batının ve doğunun müzikteki tekniklerine ,özellikle 20. Yüzyıl çağdaş müzik devrimlerine, arayışlara, ustaca hakim olmalı günümüzdeki besteciler, hatta caz, pop, şarkı, film müziği hepsine hakim olmalı, çünkü hayatta hepsi karşımıza çıkabilir, çıkmalıdır...
Bence; günümüz besteciliği yüzyıllar öncesinden çok farklıdır.
Bir Türk bestecinin, filanca Hollandalı , ya da İsviçreli besteci gibi müzik yazması bu dünyada kendisinden beklenen değildir.
Umut Senfonisi,2016-17-18 yıllarında bestelendi, hepimizi çok yıpratan terör çağıdır, Türkiye’de ve tüm dünyada, korkunç vahşetlerdir.. Bunun bitmesi ve barışa el uzatmak ise insanların umududur, umut müzik ile bestecisi ile umut . “Reina” yılbaşı saldırısı bile bu senfonide yer alır, çünkü bestecisi de, halk da , bu olayları dakikası dakikasına izlemiş, etkilenmiş, ruhu, dünyası, sarsılmıştır... Peki şimdi ne olacak , ne yapacağız, nasıl yaşayacağız ? diye sordu insanlık; hepimizin sorunudur...
2011-12-13 yılları ise dünyada ekoloji yıllarıydı, tükenen su kaynakları, su uğruna farkındalık yaratmak, su’yu korumak.. Sanat eserleri yaratarak konuya dikkat çekmek..
Piyano ve orkestra için “Su konçertosu” da şöyle; (2012)
denizleri anlatan “mavi su”, geceleyin gölleri anlatan “kara su” ve akarsuları anlatan “yeşil su” adlı 3 bölümden oluşur, ütopyası da olan bir “Su” müziğidir. .
Yaşadığımız çağ ; “daha iyi bir dünya olsun” diye soran bir çağdır. Bu çağın bestecileri de haliyle üzerine düşeni yapmalıdır. Bu akşam konserimiz Ankara’da, Aralık sonunda İstanbul’da.. Saygılar, içtenlikler. #fazılsay


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zilli adıyla çıkan biranın sonucu: #EfesBoykot

1 fotoğraf 1az bilgi / Filiz Akın, Ayhan Işık, Vahi Öz, Öztürk Serengil KADIN BERBERİ

Adres: @AkpCocuklari / Feyzi Hepşenkal